Friday, September 23, 2016

Itinerari Honeymoon 4 Hari 3 Malam di Bali

Assalammualaikum.

Lama tak berblogging. Actually aku dah berazam yang selepas ini, no more useless and entri 'kosong' dari aku. No more meroyan setiap kali ada problem. Nak share pasal information je. Supaya blog aku nampak jugak berfungsi walaupun mungkin tak ramai yang nak tengok.

So today, aku nak share tentang honeymoon trip aku di Bali pada bulan Jun yang lalu. Yes, selamat pengantin lama buat aku. Ada masa nanti aku share pasal bajet kawen aku. Wakaka.

So entri tentang Bali akan dibahagi ke beberapa bahagian. Bahagian pertama ni aku nak list tentang itinerari aku sepanjang 4 hari 3 malam dekat sana. No additional information. Just an itinerary list supaya boleh dijadikan panduan buat mereka yang nak ke Bali buat pertama kali nanti.

So since aku pun baru pertama kali ke Bali, I choose to visit tempat tempat yang memang dikenali sebagai signatures of Bali sahaja. I meant kalau kau pergi Bali tapi tak pergi sini, jangan mengaku kau penah jejak ke Bali. Wah, over pulak. Sebab Bali ni besar. Setakat 4 hari 3 malam, ko mampu cover tempat tempat yang the so-called main attraction ni je. Itupun tak puas. Apa pun Bali memang best. So silakan menelaah itinerari aku yang simple ni dan juga sedikit gambar appertizer sebelum kita move to main course di entri seterusnya.

Hari Pertama (Rabu 1st June 2016) :

10:50am - Bertolak ke Bali menaiki flight Airasia.
2:00pm - Tiba di Airport Ngurah Rai, Bali.
3:00pm - Bertolak ke Ubud.
4:30pm - Tiba di Ubud dan terus check-in di Pondok Naya Villa. Rehat di Villa sampai malam.
6:00pm - Early dinner.
8:00pm - Jalan jalan di pekan Ubud.
10:00pm - Balik Villa. Rehat dan tidur.

Pagi sebelum subuh dah sampai airport. Semangat betul.
Villa kami di Ubud. Nak tengok dalam dia macam mana? Tungguuuuu..

Hari Kedua (Khamis 2nd June 2016) :

8:00am - Breakfast, terjun pool, mandi dan siap siap nak berjalan jalan.
9:30am - Bertolak dari Ubud ke destinasi pertama.
10:00am - Visit Tegalalang Rice Terrace.
11:00am - Visit Manik Abian Bali Agriculture (coffee & herbs plantation).
12:00pm - Lunch at Kintamani (volcano view).
2:00pm - Bertolak ke Tanah Lot.
3:30pm - Tiba di Tanah Lot (lepak tunggu sunset).
6:30pm - Bertolak balik ke Ubud.
7:30pm - Tapaw dinner dekat Restoran Nasi Padang.
8:30pm - Tiba di Villa. Makan, terjun pool, mandi, tengok tv then tidur.

Lunch pertama kami di Bali. Agak agak dekat mana ni ye? 🤔

Tanah Lot. Memang cantik tempat ni. Popular as sunset view spot.

Hari Ketiga (Jumaat 3rd June 2016) :

8:00am - Breakfast, terjun pool, mandi, ready to check out.
9:30am - Check out from Pondok Naya Villa.
10:00am - Journey start to next destination.
12:00pm - Visit Pandawa Beach.
1:00pm - Visit Padang Padang Beach.
2:00pm - Visit Uluwatu.
3:30pm - Lunch at Wong Solo, Kuta.
4:00am - Check in at Grand Hardys Kuta. Rehat Kejap.
5:00pm - Dinner sunset di Jimbaran.
8:00pm - Shopping Souvenir di Krisna 4.
9:30pm - Balik hotel. Mandi.
10:00pm - Massage time at Body Fit Spa & Salon, Kuta.
11:30pm - Balik hotel & tidur.

The highlight of our third day journey in Bali. Rindu. Erggghhh.

Hari Keempat/terakhir (4th June 2016) :

9:00am - Breakfast, mandi, packing for check out.
12:00pm - Check out from Grand Hardys Kuta.
12.30pm - Shopping souvenir at Krisna 3.
2:00pm - Bertolak ke Airport Ngurah Rai, Bali.
2:30pm - Tiba di Airport.
6:00pm - Bertolak balik ke Kuala Lumpur dengan flight Airasia.
9:00 - Tiba di KLIA.

Balik. Nilah airport Ngurah Rai, Bali. Ni part paling hambar and sedih setiap kali vacay.


Well, itu sahaja itinerari ringkas tapi padat dari saya. Untuk lebih detail, nantikan entri seterusnya okay! 😘





Sunday, January 17, 2016

Tujuh Villa di Bali dengan Private Pool bawah RM200/malam

Hye. Assalammualaikum semua.

Well aku pernah jumpa post dekat facebook tentang private pool villa yang affordable untuk rakyat marhaen macam aku ni. Hanya menelan kos USD100/night memang boleh diketegorikan sebagai murah sebab Bali memang terkenal dengan villanya yang cantik dan unik. Kalau dekat Malaysia mau dekat seribu jugak per malam. Eh banyak ke villa with private pool kat Malaysia ni? To be honest, Malaysia memang agak ketinggalan sikit bab bab tourism attraction macam ni. Like seriously. Sayang sangat tengok tempat yang high potential macam Port Dickson, Cherating, and our lovely islands around Malaysia tak dibangunkan secara komersial macam what Indonesia or thailand did with their land.

Go on disagree with me. But if you've seen Bali, Lombok, Krabi, you will definitely be on the same page with me. It is really amazed how people there used every part of the land, every talent, every culture they have to attract the tourist. Tourism is like their business, and everybody are getting involved with it. Tak payah harapkan government semata nak bangunkan tempat tu. Or maybe government kita sendiri yang nak manage everything. Whatever. Not gonna touch about it too deep.

So, comeback to the highlight. Yes, Villa murah di Bali under RM200/night with private pool. Haha. Jauhhhh aku melalut. Here come the list. Aku dapat survey 7 villa ni je. And aku yakin sebenarnya ada banyak lagi villa yang affordable, but at least, i hope the list able to help bakal bakal travelers sekalian.

1. BALI ELEPHANTS BOUTIQUE VILLA


Terletak di Jimbaran, dan menawarkan villa bercirikan balinese-style, villa ini juga menyediakan perkhidmatan wifi, massage service and also airport shuttle service.


Bathroom ada bathtub, ada kitchen lengkap dengan dining area and private pool bebetul sebelah bedroom. Oh ye, breakfast jugak disediakan. Tips kalau di Bali, make sure pesan dekat staff yang korang ni Muslim since dekat sini tak ramai Muslim. Karang dibaginya breakfast babi guling tak ke terkesima mak disitu.


Hanya 20 minit drive dari airport, and kalau korang nak berjimba dekat area Kuta yang happening, driving from here will took around 25 minute drive.

2. BALI VIDI VILLAS


Sejam perjalanan dari airport, villa ini terletak di daerah Sukawati. Sesiapa yang bernama wati pasti sangat suka dengan villa ini. Okay tak kelakar. Kalau korang nak pergi Sukawati Art Market, Sanur Beach or Bali Bird Park pun akan took around 10-20 minutes je drive from the villa.


Bathroom ada bathtub, ada kitchen area, dan breakfast juga included in room rate. Tapi paling penting sekali, ada private pool okay. Kau nak mandi bogel dalam tu suka hati kau lah kau yang bayar.


Cun kan? Apa lagi gaissss.

3. VILLA UNIQUE


Terletak di Ubud, satu daerah yang sangat terkenal dengan kecantikan dan ketenangan kawasannya. Nak tengok paddy terrace yang lawa gila tu dekat Ubud la. Mengambil masa satu setengah jam perjalanan dari airport, Ubud Market, Ubud Palace dan Neka Art Museum pula terletak hanya 10 minit drive dari Villa Unique.


Dilengkapi dengan bilik tidur yang luas, dapur dan ruang makan, dan yang paling penting, private pool, all by myself. Eh macam aku pulak yang nak duduk sini.


Sitting area pun luas, sesuai kalau nak ambil angin petang. Siap boleh golek golek baring atas lantai baca majalah macam dekat rumah.

4. KARANA VILLA


Terletak di Denpasar, hanya 45 minit drive ke airport and kalau nak hangout dekat Seminyak pun hanya mengambil masa lebih kurang setengah jam. Seminyak merupakan sebuah pekan yang happening jugak selain dari Kuta.


Macam biasa, villa dekat bali memang tak kedekut space. Dia tak bagi bilik tidur dek dek je dengan private pool. Dibaginya sekali kitchen and dining area. So great. Breakfast also include in the room rate.


Sangat spacious. Sesuai kalau bawak budak budak.

5. JAGI VILLA


Haaaa. Saje nak bagi intro gambar malam sebab nak tunjuk lilin tepi pool tu. Sweet je kan kan. Nak nak tengah honeymoon tu. Pergghhh. Inzal ke tu? Kahkahkah!


Terletak di Ubud, Jagi Villa mengambil masa selama satu setengah jam untuk sampai dari airport. Antonio Blanco Museum hanya mengambil masa 7 minit berjalan kaki dari villa ini. Sesape yang nak join yoga, boleh pergi dekat Intuitive Flow. 10 minit je jalan kaki.


Macam biasa villa ni dilengkapi bedroom, kitchen, dining area dan private pool. Day bed pun disediakan untuk mereka yang suka tidur siang dekat luar bilik. Tengah bercuti pun mau tidur siang kaa? Cait!

6. SISTA VILLA SANUR


Nasib baik nama villa tu bukan suster ngesot. Cait. Tak lawak lagi. Terletak sejauh 6 batu dari airport, iaitu di daerah Sanur, so engkorang kira la sendiri 6 batu tu berapa jauh. Aku failed betul bab batu batu ni. This is shame.


Kat area Sanur ni famous dengan Sanur Beach dia, and also Serangan Turtle Island. Nama dia macam questionable sikit. Serangan turtle? Serangan penyu? Ninja turtle? Whatever.


Very spacious, ada kitchen area, pool area. Ko nampak tak aku banyak ulang ayat sama je dekat semua villa? Oh lupa nak cakap, most villa memang akan sediakan kitchenware dekat dapur. Setakat toaster, microwave, dining table, tu semua inshaallah wajib ada.

7. GRAHA RUSNI


Terletak di Ubud, villa ini letaknya 16 batu dari airport. Ada banyak attraction dekat sini seperti Ubud Market, Ubud Palace, Monkey Ubud Forest dan Elephant Cave.


Dilengkapi dengan private pool, bathtub, kitchen, dining area dan sitting area, villa ini juga menawarkan suasana desa yang sangat tenang dari hiruk pikuk mangkuk tenuk kota, sesuai untuk mereka yang cuba mencari tempat untuk menjauhkan diri dari bos tempat kerja mereka yang tak guna tu. Just saying. Jangan la serius sangat.


Classy gila kan design villa ni? Meja makan pun besar.


So guys, agak agak menarik tak? Dont worry, kalau rasa takde yang berkenan tu, boleh try cari lagi. Dekat Agoda, Booking.com, Hotels.com and beratus lagi laman web yang boleh membantu pencarian korang. Yang aku tunjuk ni adalah villa yang memang murah rate dia, bukan murah sebab ada promotion semata. Kalau murah rezeki korang, rajin search, villa mahal pun boleh dapat murah bila tiba waktu promotion.

Oh ye, tips untuk booking villa di Bali ni, kalau korang datang untuk honeymoon, jangan lupa mention kat diorang. Villa dekat sini mostly are private. So customer punya satisfaction are very important to them. Permintaan korang inshaallah diorang akan cuba tunaikan. So kalau bagitahu yang korang on honeymoon vacay, korang datang tu confirm dah siap itik angsa bunga bagai atas katil. Nak breakfast yang halal pun mention je. Airport shuttle pun selalunya disediakan but kena remind diorang at least a day before arrival. Kot la diorang lupa.

So, tu saje yang aku boleh share dekat sini. Nak information yang lagi tepat, kau taip je dekat google nuh. Semua di hujung jari. Sekian.

Tuesday, April 15, 2014

Alfatihah Ami Schaheera

Assalammualaikum.

This post was pending in draft since last 2 weeks i think (or maybe more).
But I hope it still not too late to stole a moment of yours, so that we can together recite the alfatihah to our late Ami Schaheera, who past away on last 26th March after fought with leukemia for years. May Allah place her among the most greatest people together with all His love and mercy.

Sentiasa dalam kenangan...


Wednesday, March 12, 2014

Pray For MH370


Assalammualaikum. Hey everyone. It's been a long time. After a while for being dissapeared, suddenly Why Farouk kembali menulis di blog. Lol. Cara mukadimah macam blogger famous yang dirindui ramai manusia padahal entah ada yang baca ke tak entry aku ni.

Terpanggil untuk menulis entry kembali disebabkan tragedi yang menimpa pesawat MAS Boeing 777 MH370 sejak 8 Mac lalu. Sejak? Ya. Hari ini, tanggal 12 March 2014, pesawat tersebut masih lagi belum didengari khabar beritanya. Suatu perkara yang amat mengejutkan bukan hanya bagi seluruh rakyat Malaysia malah juga di seluruh dunia.

Saya tak nak bercerita tentang kronologi kehilangan pesawat Boeing 777 tersebut kerana saya percaya anda semua boleh mendapatkan info yang lebih tepat di laman media yang lainnya. Cuma apa yang ingin saya timbulkan disini, mengapa kita yang terpilih untuk menghadapi ujian seumpama begini?

Walaupun, mereka yang berada di dalam kapal tersebut bukanlah saudara sedarah mahupun sahabat handai, tetapi kita ambil atas dasar sesama manusia, sesama hamba di bumi Tuhan yang luas ini.

Hilang secara tiba-tiba. Tanpa sebarang kesan dan petunjuk. Tanpa sebarang sebab yang munasabah, bagaimana pesawat yang telah dilengkapi dengan sistem keselamatan dan komunikasi yang sangat canggih, lenyap secara misteri. Kalau difikirkan secara logik, memang tak mampu kita capai dengan akal. Tapi jika kita pandang dengan iman dan hati, segalanya mungkin terjadi.




Biarpun jasad mereka, tidak diketahui sama ada masih bernyawa atau tidak, tapi saya percaya, anda diluar sana, sentiasa berharap agar mereka masih hidup dan dilindungi Allah sentiasa hendaknya.

Honestly, this is our darkest time, especially for us, Malaysian. Bangun pagi setiap hari tak pernah berhenti memikirkan apa yang telah berlaku. Apatah lagi semuanya masih lagi dalam tanda tanya. This waiting somehow are killing us. Seriously. Selepas diuji dengan kemarau, krisis air, jerebu, dan terbaru MH370, rasanya terlalu banyak perkara yang perlu kita renungkan. Tapi percayalah, yang baik itu sentiasa dari Allah. Dan yang buruk itu adalah dari kita. Semoga Allah mengampuni dosa dosa kita hendaknya.

Buat semua, jangan pernah berhenti berdoa. Jangan putus harapan. Dalam masa yang sama, redha dengan qada dan qadar tuhan. Doakan yang terbaik. Percayalah, akan ada khabar gembira buat mereka yang sentiasa sabar dengan ujianNya.
 


Semoga Allah sentiasa memberikan kekuatan buat keluarga mangsa. Semoga Allah sentiasa memberikan kekuatan buat kita.

Sunday, June 9, 2013

Brown & Hayley: Syurga Dalam Mulut





Salam semua.

Ok, benda ni sebenarnya aku nak share lama dah. Tapi aku ni busy sampai asyek delay je post. Aku pun confuse kekadang sama ada aku ni pelajar jurusan kewangan ataupun seorang menteri kewangan.
Hari tu. Aku tak ingat bila. Tapi tahun nilah jugak. Kakakaka. Dah lama siot. Ok back. Hari tu, member aku bagi aku rasa satu coklat ni. Aku rasa ramai antara korang penah rasa chocolate candy ni. Tapi brand ni takde la sefemes KitKat mahupun Cadbury korang  tu.




Hah. Inilah dia candy yang aku makan tu. Nama dia cashew roca, dibawah jenama Brown & Hayley. So kenapa dengan toffee ni? Aku just nak cakap yang toffee ni…………………..awesome gilos! Sedap weyh. Aku kunyah tak berhenti kot.

So di atas dorongan keawesomemannya (pandai lah engko nak sebut), aku menggatalkan la tangan untuk menggoogle jenama Brown & Hayley ni. 


SIAPA BROWN SIAPA HAYLEY? COUPLE KE?

Suka hati kau je. Angpa ingat depa gay ka? Diorang ni member sekerja. Actually Harry Brown and JC Haley ni dah start business chocolate manufacturing sesama since 1913 lebih kurang di Tacoma WA, US. But after that, time ni tengah World War 1, so business failed tengah jalan.

In 1923, diorang start up balik. Berbekalkan strategic management yang diorang plan sepanjang masa kejatuhan business, diorang muncul semula dengan memperkenalkan produk terbaru yang dinamakan Almond Roca confection and produk ni terus jadi hit seluruh US (ceh dah macam jual lagu pulak ayat aku ni).







Kalau korang perhati lah, produk2 hebat yang berada di pasaran ni, actually kalau kita baca sejarah perniagaan diorang, semuanya pernah failed. So sebagai seorang insan yang terpilih di atas muka bumi ini, marilah kita sama2 sedar yang sebenarnya semua orang senang atas dunia ni memang akan bersusah dahulu sebelum kesenangan itu dapat dicapai.


100TH ANNIVESSARY OF BROWN & HAYLEY

Tudia. Diam tak diam dah 100 tahun dah company ni ran their business. Ni kalau manusia ni confirm dah arwah. Hurmmm dan sambutan ke 100 ulang tahun syarikat Brown & Hayley ni telah berlangsung di Fair Museum, Western Washington.




So kalau korang nak tahu lebih lanjut pasal Brown & Hayley ni boleh la ushar website or FB page diorang.



 siap ada share resepi lagi dekat site diorang.


Bebudak fakulti business kalau nak buat assignment ke, tengah cari company yang rare yang jarang kita dengar, boleh lah try buat pasal depa ni k. ok till then everybody, assalammualaikum :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...