Tuesday, April 19, 2011

Bercerita Tentang Abah...

Entry ni saya memang tuju khas buat papa saya.. Eh,sejak bila pulak aku panggil bapak aku papa? ops,aku panggil bapak aku abah ok.. sweet je klu sebut.. Kalau selama ni aku dok sebut papa2 tu,haaa,yg tu bukan bapak aku k.. yg tu papadom.. alaaa,ehem2 tu.. paham2 la..

Tiba2,kerinduan melanda kat seorang insan yg aku panggil abah selama ni.. Tu yg rasa nak buat sesi luahan hati kat sini.. Mari kita ingat abah kita sama2...

Kat rumah,family panggil aku along.. Along yg garang.. aku ingat lagi apa yg abah aku cakap.. garang ke aku? garang cam abah jugak lah.. nak kata org pulak abah ni.. garang2 sweet org kata.. eceh!

Along ingat lagi time dulu2.. Along ni la yg rajin bertekak ngan abah.. Ada je yg along nak lawan.. kononnya nak menegakkan keadilan.. abah pulak mestilah ego xnak kalah.. eh2,abah aku pulak yg kena..

yelah.. abah memang kelakar,kalau buat lawak memang bengong gila lawak abah.. tapi bila abah marah,ya Allah,memang bernanah telinga along ni bah.. Along jenis nak melawan.. x puas ati je along mesti fight balik..

sampai mak kata,along ngan abah sama je.. dua2 keras hati.. memang kena r kalau buat geng gaduh.. tapi mak cakap,along lah anak yg paling abah sayang.. yg paling abah manjakan.. masa along kecik2,along jelah yg selalu abah dukung2.. dah besar,men lawan suara pulak dgn abah.. isyk3,along along...

tapi tu dulu..
sekarang ni,bila along dah jauh.. abah la orang yg along paling rindu.. abah lah orang yg selalu along ingat.. Kalau apa2,along jelah anak yg x segan silu nak cakap kat abah..(tapi bab boipren2 ni aku mgigil lagi..)
kalau adik2 lawan cakap abah,along lah org pertama yg akan sound diorang balik.. Kau tunjuk bagus pulak kan Why? ye....


Along dah besar dah sekarang.. dah hidup sendiri jauh dari abah n mak.. semuanya along kena buat sendiri.. setahun 3,4 kali je balik rumah.. Ya Allah,kejapnya masa berlalu.. Sekarang kebanyakan masa dalam hidup along,semuanya tanpa abah n mak..

Bila dah jauh,baru along belajar utk menghargai.. baru along faham erti pengorbanan abah.. baru along tahu macam mana rindunya along dgn kasih sayang abah.. kadang2 along sakit kat sini sebab tension dgn macam2 masalah.. dah la abah xda,jauh dari along.. tapi bila abah call,tanya along ok ke x,along selalu jawab ok.. sebab along xnak abah risaukan along..

Bila hidup jauh,semua kena urus n tanggung sendiri,along terkenang susah payah abah selama ni besarkan kitorg adek beradek.. hari2 abah naik motor sejauh 26km-36km(aku lupa jarak sebenar.. huhu) untuk mencari nafkah keluarga.. fuhhhh.. bila hujan lebat,petir,angin taufan semua,camna lah abah harungi semua tu......

Sekali pun x penah dgr abah merungut.. sekali pun x penah dgr abah menyesal.. tabahnya insan bernama abah ni...

Kami orang susah.. xda kereta,duduk kampung,makan pakai apa adanya.. Tapi abah x penah nak mintak hutang kat sape2.. abah kata,jangan susahkan orang lain.. Abah memang merendah diri.. sesuai dengan ketinggian abah....

Rasa macam panjang lagi nak tulis.. tapi x boleh la,rasa dah banyak dah meleleh kat pipi ni..

Tapi cuma satu je yg along boleh cakap,kalau abah dah xda nanti,sapa yg boleh ganti abah........ xda.........

T_____T

Along sayang abah sangat2...


p/s: abah,tlg duduk elok2... nak masuk belog ni..

3 comments:

Abang Stalker said...

Sumpah sedih abg bc entri ni.. :'( da berair2 mata.Sayang abah..eh,syg papa..

msredcheesecake said...

bila bercerita tentang pengorbanan abah, airmata sape yg x meleleh....sayg abh msred gak...

Why Farouk said...

@MSRED benar tu..
@ABG STALKER nak tisu? haih,papa ke abah ni..?? konpius2..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...