Sunday, October 16, 2011

Segamat: My New Chapter



3 tahun susah senang aku selama ni kat perlis. But now things change..
I've to let go all the past because the new part have to begin. Orang kata back to where i'm belong. And now,aku kembali ke JOHOR.. Tanah tumpah darahku.. Eceh!

*
*
*

SEGAMAT..

Daerah yg hakikatnya x jauh je dengan tempat aku tinggal.. Tapi aku x penah explore..
Helo.. Johor ni besar.. Aku x penah pusing habis Johor..
Tak payah cakap Johor la.. Muar tu pun da besar sangat bagi aku..

Many less-positive things yg aku dengar pasal Segamat ni..
Solok berdentum la.. Hutan la.. Kubur merata2 la..
Nampak macam x best je kan untuk seorang remaja yg perlukan hiburan masa kini untuk b'enjoy-enjoyan and b'foya-foyaan cam aku ni..




Same issue goes time aku mula2 dapat tahu aku dapat sambung belajar kat Arau..
Makkkk aiiii...
Arau??? Nama tempat pun aku da jarang dengar..
So apa yg ada kat sana?? Damn..

Tapi tu cerita 3th dulu..
Cerita time aku mula2 rasa yg aku akan dapat kunci kebebasan untuk melalukan apa sahaja impian yang aku impi untuk lakukan sejak zaman budak2 sekolah dulu..
Time tu aku rasa macam best and bangga sangat lah kan if dapat study kat tempat yg happening2 cam KL,JB or Penang..

alaaahai.. takat KL je pun.. x payah la jakun sangat..

Sekarang.. Bila orang kata aku ni malang dapat Segamat ke apa..
Aku x kesah lagi dah..
Babe,its just a place cover with green sceary jungle here and there..
Macam la kau duduk di satu alam lain and kau x boleh escape once kau da masuk kat situ..
Kalau nak enjoy,just go where u want to go..
Just do what u want to do..




Tapi matlamat utama kau kat Segamat ni untuk menimba ilmu..
Tak kan lah nak timba ilmu dekat tengah2 shopping mall,club,theme park ke apa..
So bersyukurlah kenapa Tuhan letak kita kat dalam hutan ni..

Nak x nak,there's no one yang akan kacau korang kat sini..
Peace and silent..

Aku rasa aku da xda masalah kat mana pun takdir nak campak aku..
Aku dah besar.. Hidup jauh kat Perlis dulu dah banyak mengajar aku erti berdikari..
I can go wherever i want to.. As long aku ada motivasi dalam hidup..
Walaupun Perlis tu still dalam malaysia.. Its still a lesson and experience that i can be proud of..

And then... Bila aku dah tinggalkan Perlis,baru aku sedar apa yg selama ni membuatkan segala kenangan di Perlis menjadi satu moment yg sangat2 berharga buat aku..

Its not about what do i have there.. Its all about who i have..




Aku percaya aku akan menikmati saat2 berharga aku kat Segamat pulak..
Dengan teman2 seperjuangan yg lain..

So now... WELCOME TO MY LIFE UiTM SEGAMAT!
Here i come.. :)




Terima kasih buat semua yang sentiasa disisi walau susah dan senang time kat Perlis dulu..

Thanx guyz..

And........




TERIMA KASIH TUHAN....


15 comments:

zahidah seran said...

segamat best apa...
bila dah keluar dari situ mesti rindu...

*bekas student uitm segamat...=)

Ana Farhana said...

mcm best uitm perlis tu..

msredcheesecake said...

elokla muda2 dah jalan jauh...
msred da siapkan bloglist baru...

Pondok Usang said...

tak kisah kat mana pun kite dik.. yg penting ingat pesan org tua.. =)

mas saari said...

salam perkenalan!
tahniah terpilih sebagai blog pilihan ben ashaari..

hayatunfadzila said...

aslkm..
salam perkenalan
terjah dari blog ben..

hayatunfadzila said...

aslkm..
salam perkenalan
terjah dari blog ben..

noraauliyya said...

Dekat dengan family lagi best .. lagi pun dah ada pengalaman berdikari ..

singgah dri blog Abg Ben !

Ms Ef Abas said...

belajar mana2 pun okay jer. masa zaman acik dulu2, hanya ada ITM dan akak jadi salah seorg student kat ITM. Org kata ITM ni second class universiti, lagi rasa sedih @ malang tp lepas tu dpt pegi overseas sambung belajar sb result bagus. yg penting kena belajar pandai2, the rest will come smoothly :)

Hans said...

sorry
comment ni out of topic

better u tgok Real Steel....this movie is so fun n I'm sure u mesti satisfy punya

hanabunga said...

kakak hana pun kat arau jugakk.dekat dgn rumah.hana kat sg.petani.sgt jaug dpd rumah hurm :'(

btw akak amik course apa eh?satu campus dgn hanis zalikha la eh?besnya :)

Why Farouk said...

@Ms Ef: UiTM 2nd class universiti?? tu cuma persepsi murahan dr org yg x taw ape2 pasal UiTM.. Byk pencapaian yg UiTM dah grab.. n student2 dr universiti laen skg ni pun sgt respek kt student2 UiTM..
@Hanabunga: hehe.. kat sg petani ke?? dlu slalu gak lepak sungai petani.. best.. Why amek dgree finance.. Hanis zalikha da abes diploma da aritu.. x sempat nk tgk muka hanis depan2..
others : thanx sume sbb bg smgt :)

kaseh said...

http://thetwins-iniblogatirah.blogspot.com/2011/11/koleksi-persembahan-atikah-atirah.html?zx=81610a3f78cc031c

Abg Stalker said...

lama x mai cni..lawat bdk kacak WHY. ;)td nmpk lak link kt feed abg. :) da bljr kt segamat plk ye.tahniah..:D tkr angin la plk k.buang angin pun bole.haha

Why Farouk said...

@ABG STALKER wa rindu gler sama lu! dtg2 suoh wa kentot plak.. haha.. apedaaaa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...