Wednesday, January 30, 2013

Childhood Memory : Game Pelik Time Budak-Budak Dulu

Aku terasa macam nak share benda ni after secara tak sengaja aku sembang dengan sorang teman pasal this thing. Masa kecik kecik dulu, adik beradik aku suka create game yang u know, as long it can be called as a game.

Aku duduk rumah kampung. So normally time hujan lebat, cuaca akan gelap dan semua tingkap kena tutup sebab takut tempias. Then bila hujan, tak dapat nak main kat luar. Tengok tv pun tak boleh. So aku and adik adik aku akan main game hantu hantu. So salah sorang akan jadi hantu, kena selubung diri dengan selimut then yang lain kena menyorok. Jangan sampai kena tangkap dengan hantu, kalau tak mesti r mati kan. So dalam keadaan rumah yang gelap, bertambah dengan kena selubung dengan selimut, memang susah r sapa yang jadi hantu tu nak nampak kitorang yang kena menyorok ni.

Its normal kalau menyorok dalam almari ke, bawah meja ke, tepi tiang ke. Tapi rumah aku time dulu dulu was rumah lama yang memang klasik tu. So takda siling and banyak pasak plus kayu silang silang entah apa la aku pun tak tahu nak panggil apa tapi contoh macam gambar bawah ni.


Hah, nampak tak tiang bersilang kat siling tu. Sampai panjat ke atas tu aku and adik beradik semata mata nak menyorok dari kena tangkap 'hantu'.
Amacam? Thrill tak? Haaaaa..


Secondly, aku and adek beradek suka main hantu bungkus. Game ni pulak, macam biasa sorang kena jadi hantu. Then kitorang akan bungkus dia sampai jadi hantu bungkus. Taw tak camna rupa hantu bungkus? Hah, camni.


Hehe.. Ni bukan hantu bungkus. Tapi kitorang bungkus badan guna selimut camni r. Ni gambar sape ntah. Cilok kat google.

Then yang jadi hantu bungkus ni akan bergolek golek dekat kitorang then kitorang akan jerit jerit sebab takut. Tapi best. Game ni just kepuasan. Takde sistem kalah dan menang. Kihkih. Lokasi paling best main game ni : atas katil mak abah sebab queen size. lol

Pepelik je kan aku and adek adek aku dulu. Tapi walauapapun, korang semua time kecik kecik mesti penah main game susun susun kuisyen sofa yang 4 segi tu then buat rumah or kubu or pondok. Kan? Sama laaa.. Legend kottttt..

2 comments:

fyna said...

haha dua2 game fyna xtry lagi..tp comel yg selimut tu hhihihi

Why Farouk said...

Haha. Budak2 buat apa pun nmpk cumil fyna :p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...